- Tudományos név: Hyphessobrycon heterorhabdus
- Magyar név: Háromsávos pontylazac
- Csoport: Pontylazacok
- Származás: Dél-Amerika
- Testhossz: 3,5-4 cm
- Természetes élőhely: Rio Tocantins folyó, az Amazonas alsó vidéke.
- Viselkedés: Békés, társas medencében is jól érzik magukat. Mindenképpen csapatban tartsuk, mert magányosan gyakran elpusztul.
- Táplálkozás: Szívesen fogyaszt minden apróbb élő és jó minőségű száraz műeleséget is.
- Szaporítás: Nehéz.
- Medence: Minimum 60 literes
- Halnépesség: 60 literre 5 hal
- Dekoráció: Növényekkel az oldalrészen és a háttérben sűrűn telepített akvárium, sötét talajjal.
- Hőmérséklet: 22 -28°C
- pH: 5,5-7,5
- Keménység: 5-15 NK°
- Várható életkor: 2-3 év
Megjegyzés: Az 1895 óta ismert halacskát 1910-ben importálták először Európába. Hátrészük halványbarnás, melyet a mellrész ezüstjétől, a kopoltyútól a farokúszóig, egy vörös, arany, fekete hármas csík választ el. Szemgyűrűjének felső széle a vörös csíkkal azonos színben csillog. Színkülönbség nincs az ivarok között, de a hírnek karcsúbbak, mint a nőstények. Ívatására már nem megfelelő a tartóakvárium kemény vize, az ikrázáshoz igen lágy, 2-4 nk° keménységű és tőzeggel filtrált, 6,5-6,8 pH kémhatású, tehát enyhén savanyú vizet igényel. A 4-5 literes szaporítóakváriumot 26-27 °C-ra fűtsük fel, azután este ebbe helyezzük a fiatal tenyészállatokat. Erős fénytől újságpapír-takarással óvnunk kell őket. Szükség van finom szálú növényre is, mert a reggeli órákban a nőstény erre szórja apró, halványsárga ikráit. A 2-3 órás ikrázás végén 200-300 ikraszem fedi a növényt. Ikrázás után, ha eltávolítottuk a tenyészállatokat, teljesen takarjuk le a medencét. A 24 óra alatt kikelő ivadék a negyedik nap úszik el, és finom planktoneleséggel etetve gyorsan fejlődik. Három hónapos korban már eléri a 2-2,5 cm-es nagyságot.
Az állatokat a vonatkozó törvények figyelembevételével CSAK Budapest területén, saját futárral szállítjuk házhoz.
A házhozszállítást csak előre utalás esetén tudjuk vállalni.
Személyes átvétel az üzletünkben lehetséges.
forrás: diszhal.info