Időskori szűrővizsgálat

Az időskori szűrővizsgálatok nagyban segítik a betegségmegelőzést.

Az állatorvoslás fejlődésével kedvenceink egyre tovább élnek egyre jobb életminőségben. Sajnos úgy tűnik, hogy ennek ellenére programozott az élettartamuk. Kedvence akkor minősül időskorúnak, ha az élete utolsó negyedébe lép – ez kutyáknál 7-10 évesen, macskáknál 9-12 éves korban várható. Az éves oltásokkal együtt járó vizsgálat nagyjából egyenértékű egy 5 évente egyszer elvégzett háziorvosi vizittel, az igazán idős állatoknál azonban fél évente érdemes felmérést végeztetni.

Az idős állatok 80%-ánál található valamilyen egészségügyi probléma, egy tanulmányban átlagosan 8 ilyet ismertek fel az állatorvosok. Gyakori a fájdalom is, melyet az állatoknál nehezebb felismerni, mint az embernél; kb. minden negyedik betegnek lenne szüksége fájdalomcsillapításra, amihez nagy részük – mivel a problémát nehéz észlelni – nem jut hozzá.

A rutinszerű időskori vizsgálat során részletes fizikális vizsgálatra kerül sor, különös tekintettel a mozgásszervekre, fogakra. E mellett vér- és vizeletvizsgálattal szűrjük az esetleges rejtett problémákat. Fontos a pajzsmirigy működésének vizsgálata – kutyákban kevés, macskákban túl sok hormont termel.

Szükség esetén egyéb vizsgálatok is indokoltak lehetnek.

Geriátriai vizsgálatunkat 7 év feletti kutyáknak és 9 év feletti macskáknak ajánljuk.

Kérjük, egyeztessen időpontot, ha idősödő kedvencénél a következőket tapasztalja:

  • sántaság
  • fáradékonyság
  • elhízás
  • nehezen kel fel alvás után
  • sokat köhög