- Tudományos név: Pseudosphromenus dayi
- Szinonímák: Macropodus cupanus dayi, Macropodus dayi, Parosphromenus dayi, Polyacanthus cupanus dayi, Polyacanthus dayi
- Magyar név: Hegyesfarkú paradicsomhal
- Csoport: Labirint-kopoltyúsok
- Származás: Ázsia
- Testhossz: 6,5-7,5 cm
- Természetes élőhely: Nyugat-Indiában általában vizes árkokban és mocsarakban.
- Viselkedés: Békés faj, nem szabad agresszív és túl aktív halakkal tartani.
- Táplálkozás: Mindenevő, különböző élő, fagyasztott és száraz eleséget egyaránt szívesen fogyaszt.
- Szaporítás: Elég könnyű
- Medence: Minimum 60 literes
- Halnépesség: 60 literre 1 pár.
- Dekoráció: Sötét talaj és sűrű növényzet, ami jól kihozza a halak színeit. A világítás ne legyen erős. Célszerű akváriumuk vizét tőzegen átszűrni.
- Hőmérséklet: 24-28°C
- pH: 6-7,5
- Keménység: 5-15 NK°
- Várható életkor: 5 év
Megjegyzés: Egy elbűvölő hal, de sajnos ritkán beszerezhető. A testük alapszíne a pirosastól a sötétbarnáig változik, oldalakat rendszerint két zölden fénylő hosszanti csík díszíti. A hát-, farok-, és farok alatti úszók barnás-vöröses színűek, a szélük pedig fakókék színű. A vörös színű hasúszó végei kékesek. A hímek hátúszójának sugarai meghosszabbodottak és végük hegyes, valamint a torkuk környéke narancssárga színű.
A Hegyesfarkú paradicsomhal tenyésztése viszonylag könnyű. Csökkentsük a vízszintet 10 cm-re, a víz hőfokát pedig tartsuk 28 °C –on. A Pseudosphromenus dayi habfészek építő, és elég szapora hal, de előfordul, hogy üregekbe ikrázik. Mindkét szülő őrzi a fészket és visszahordják az esetlegesen kihulló ikrákat, vagy kishalakat. Az ikrák 30 óra múlva kelnek ki, és további 2-3 nap múlva úsznak el. A szülőket ekkor külön tehetjük a kishalaktól. Etessük a kishalakat apró élő eleségekkel, vagy porított ivadéktáppal. A kishalak elég gyorsan nőnek.
Az állatokat a vonatkozó törvények figyelembevételével CSAK Budapest területén, saját futárral szállítjuk házhoz.
A házhozszállítást csak előre utalás esetén tudjuk vállalni.
Személyes átvétel az üzletünkben lehetséges.
forrás: diszhal.info